Vaša košarica

Harmonija okusov Krasa – spajanje okusov kraške kulinarike s kraškimi vini

Burja, apnenec in terra rosa so značilnosti Krasa, ki imajo poseben vpliv na kraško vino in lokalne jedi in jih spreminjajo v unikatno simfonijo okusov. Ravno te posebnosti so bile navdih za odličen kulinarično-vinski dogodek, ki se je na gradu Štanjel odvil v začetku novembra, kot uvod v martinov teden, praznik vinarjev.

Kulinarični del večera je izvedla ekipa Lemo, šef Simom Komelom, ki je meni gradila na tradicionalnih lokalnih jedeh in sestavinah, soustanovitelj šole Sommelier Master in sommelier 3. stopnje, Aleksander Bohinc, pa je k jedem izbral vina, ki so še poudarila  podpis terroirja, našega čudovitega Krasa.

Petstopenjski meni je brbončice najprej pobožal s kraško olivo z zelišči, oljem in piransko soljo in penino Pallidia vinske kleti Sanabor, nato pa so gostje uživali v kremni koruzni juhi ingverjem, pečeno papriko, kislo smetano in čipsom polente, ob kateri se je odlično ujemala sveža malvazija Furlan (2021). Njoke z račjim ragujem in peno sira je povezal bolj zrel in poln Oranž vinske kleti Kobal (2021), telečja lička pa je lepo zaokrožila izbrana zvrst terana, cabernet sauvignona in merlota Crasus vinske kleti Štoka (2017). Ob koncu so udeleženci dogodka uživali v hruški v teranovem likerju ob kateri so postregli enak liker, kot je bil uporabljan v jedi, hiše Petelin – Rogelja.  Celoten meni z vinsko spremljavo je potrdil, da se lokalne sestavine in vina izjemno dopolnjujejo in tudi sooblikujejo identiteto regije.

»V tem večeru, ko smo spajali tradicionalno kraško kulinariko s kraškimi vini v projektu Revitalizacija sadno-vinske ceste med Brkini in Kraso, smo dokazali, da je mogoče s ciljnim in usmerjenim delom v turizmu povezati lokalne ponudnike in nadgraditi znanja. Na ta način vnašamo dobre prakse, ki so naložba za gostinsko – turistično ponudbo regije.«, je ob izvedbi delavnice povedal soustvarjalec dogodka, Aleksander Bohinc.

Kulinarično-vinski dogodek je potekal pod okriljem Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov in v okviru projekta revitalizacija sadno-vinske ceste med Brkini in Krasom.  Z izjemno strokovnostjo, vrhunsko postrežbo, kulinariko in kraškimi vini je dogodek postavil pomemben mejnik za kraško regijo in vsekakor kliče po skorajšnji ponovitvi.