Špela Bohinc

Spela-Filipic

Špela Bohinc je magistrica ekonomije in direktorica podjetja FMS d.o.o., ki se že od leta 2005 ukvarja s tajskimi masažami. V petih centrih tajskih masaž THAI po Sloveniji zaposluje 20 vrhunsko usposobljenih tajskih maserk. Obožuje kulinariko, vina in vse kar je povezano s tem in je velika poznavalka kulinarično vinske ponudbe v Sloveniji in širše. Ima velik občutek za estetiko, lepe stvari in je navdušena nad tujimi jeziki, dobrodelnostjo, potovanji ter plesom.

Majda Debevc

Odrasla je na Notranjskem, ki je poznana po zelo hladni klimi. Tam brajde izabele na južni strani hiš ne dozorijo vsako leto, zato pa so nekoč pri vsaki hiši »kuhali« sadno žganje. Zelo dobro se počuti v družbi vina, žganih pijač in tobaka. Z njimi je bila ves čas tudi profesionalno povezana, kajti vso svojo delovno dobo je trgovala z alkoholnimi pijačami in tobakom.

Znanja iz obeh področij je najprej  pridobivala na mnogih seminarjih in delavnicah v tujini oziroma direktno pri proizvajalcih.

V svet cigar so jo vpeljali vodilni ljudje svetovnega združenja proizvajalcev cigar. Je soustanoviteljica prvega cigar kluba v Sloveniji. Izpit vinskega svetovalca – sommelierja je opravila v Mariboru leta 1997.

Na svetovno znani londonski vinski šoli WSET – The Wine and Spirit Education Trust je leta 2003 opravila tretjo stopnjo iz vina in žganih pijač. Združenje škotskih proizvajalcev viskija ji je istega leta podelilo časten naziv »The Keeper of the quaich«. Naziv podeljujejo po zelo strogih pravilih poznavalcem viskija in zaslužnim ljudem za širjenje kulture pitja viskija in Škotske.

Leta 2007 je na vinski šoli WSET pridobila  še profesionalni certifikat iz poznavanja žganih pijač. Leta 2011 je na Biotehnični fakulteti v Ljubljani opravila usposabljanje za degustatorja vina in žganih pijač. V letu 2016 pa je pridobila še certifikat »Irish Whiskey Academy« v destilarni Midleton na Irskem.

Vsa ta formalna izobraževanja so bila zgolj uvod v lastno raziskovanje in poglabljanje znanja s pomočjo številnih knjig in svetovnih revij, ki jih dnevno spremlja. V zadnjem času izvaja predavanja, vodi degustacije in izobraževanja s področja vina, žganih pijač in tobaka  za neformalne skupine kot tudi za sommelierje, trgovce in gostince. 

 

Aleksander Bohinc

Aleksander-BohincAleksander Bohinc je sommelier 3. stopnje, dobitnik 7 zlatih medalj iz sommelierstva na gostinsko turističnih zborih in več nagrad s področja strežbe in gostinstva. Je lastnik blagovne znamke Borbona, ki se ukvarja s cateringom in posebnimi kulinaričnimi projekti za večje skupine ljudi. Je tudi član komisije za nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) za pridobitev poklica Sommelier ter direktor Kuharske Akademije Slovenije. Ljubiteljsko se ukvarja s
pridelavo vina in penine, v prostem času pa s športom, glasbo in dobrodelnostjo.

Edvard Kužner

Edvard Kužner, inženir hotelirstva, sommelier 3. stopnje, upokojeni dolgoletni strokovni učitelj v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje.

Več kot trideset let aktivno sodeluje na vseh gostinsko turističnih zborih v Sloveniji, kot vodja tekmovanj, oziroma član različnih strokovnih ocenjevalnih komisij.

Je prejemnik najvišjega priznanja in zlate kolajne Gospodarske zbornice Slovenije za uspešno pedagoško delo na področju gostinstva.

Prejel je veliko priznanje Turistične zveze Slovenije za prispevek k uveljavljanju slovenske kulinarike v turistični ponudbi. 

Poleg mnogih predavanj v gostinskih delovnih organizacijah in obrtniških gostinskih sekcijah širom po Sloveniji, je predaval tudi študentom na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru.

Predaval je tudi številnim generacijam 1., 2. in 3. stopnje sommelierjev na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Je avtor in soavtor ter predavatelj izobraževalnega modula Catering manager – phare 2000 v letih 2002/2003.

Je avtor in soavtor knjige Šmartinsko jezero - Kulinarični izzivi, ki je nastala v sled projekta kulinarika kmečkega življa ob Šmartinskem jezeru. V projektu so sodelovali SŠGT Celje, Zavod Celeia Celje in občina Celje.

Je imetnik več licenc za preverjanje in ocenjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij.

Kot vinoljub in enogastronom, je tudi član Slovenskega reda vitezov vina s statusom Vitez vina 1. reda in redovni gastronom.

Zunanji predavatelji

Aleš Ogrin

Aleš Ogrin je eden najbolj znanih slovenskih barmanov oziroma mešalcev pijač. Od leta 2011 je tudi predsednik Društva barmanov Slovenije, večkratni državni prvak, leta 1999 podprvak in leta 2000 svetovni prvak v mešanju koktajlov.

V okviru tečaja o žganih pijačah Spirit academy z Majdo Debevc Aleš na praktičen način predstavi pripravo nekaterih najbolj znanih koktajlov na svetu kot so Negroni, Dry martini, Capirinha, Margarita, Daiquiri…

mag. Marlena Skvarča

Ker na tečaju Sommelier 1.stopnje dajemo velik poudarek food pairingu - ujemanju vina in jedi, je pomembno, da dobro spoznamo tudi lastnosti hrane in konkretno nekatera v kulinariki najpogosteje uporabljena živila.

O senzoričnih lastnostih živil predava mag. Marlena Skvarča je priznana senzorična ocenjevalka hrane z dolgoletno domačo in mednarodno prakso ter višja predavateljica za področje prehrane na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete.

Marlena vedno tudi na praktičnem primeru predstavi nekaj najbolj tipičnih slovenskih jedi kot so potica, prekmurska gibanica, kranjska klobasa, savinjski želodec, belokranjska pogača...

Primož Lavrenčič

Na 1. stopnji uvodno predavanje izpelje gostujoči predavatelj, vinar z akademskim naslovom iz enologije - Primož Lavrenčič.

Predstavi nam vinogradništvo in vinarstvo ter naravna, biodinamična in oranžna vina. Primoževa vina iz Vipavske doline so poznana pod blagovno znamko Burja.

Je tudi predsednik konzorcija Zelen.

Dr. Franc Čuš

Dr. Franc Čuš je predstojnik oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Je stalni senzorični ocenjevalec vin na domačih in tujih vinskih ocenjevanjih.

Na tečaju za sommelierje 1. stopnje predava o senzoriki, aromatičnih spojinah vina ter boleznih in napakah vin.

Vedno pripravi zanimivo praktično delavnico, na kateri tečajniki preko vonja in okusa spoznajo različne vinske napake in bolezni (vonj po zamašku, neznačilna starikava nota, oksidacija,...).

Iztok Klenar

Iztok Klenar, nekdanji dolgoletni glavni enolog v Vinakoper, na tečaju sommelier 1. stopnje predava o enologiji.

Zadnja leta se ukvarja z vinarstvom, svoja vina predstavlja pod blagovno zmanko Klenart.

Iztok je stalni ocenjevalec vin na domačih in mednarodnih vinskih ocenjevanjih