Odvila se je prva masterclass večerja v nizu dogodkov ob 10-letnici šole Sommelier Master, ki so jo pripravili v sodelovanju s podjetjem Wine Expert, ki uvaža vina izbranih kleti z Balkana v Slovenijo.
Uživali smo s srbskimi vini Aleksandrović in Kovačević ter zorjenim slivovim žganjem Budilica v priljubljeni ljubljanski restavraciji Čompa, kjer kulinarične mojstrovine ustvarja Mila Nikić. Z nami sta bila tudi oba predstavnika vinskih kleti, Branislav Čačić in Uroš Kostić.
»Danes okušamo najboljše, kar nam ponuja Srbija.« Tako je Aleksander Bohinc, sommelier tretje stopnje in soustnovitelj šole Sommelier Master predstavil vinski kleti Aleksandrović in Kovačević, ki sta med večerjo več kot upravičili uvodne besede. Dare Špenko iz podjetja Wine Expert je dodal: “Aleksandrović in Kovačević spadata med top pet vinarjev v Srbiji”.
Že ob vstopu smo za pozdrav dobili mehko in sočno fokačo s tri leta zorjenim kraškim pršutom in fokačo z inčunom in sušenim paradižnikom. K prvi se je lepo ujel Triumf Rose Sparkling (100% modri pinot) vinske hiše Aleksandrović, drugo fokačo pa smo družili s penečim vinom Brut Kovačević (85% chardonnaya in 15% renskega rizlinga), ki je 10 let zorel na kvasovkah. Obe kombinaciji sta bili odlični.
Večer se je nadaljeval s hladno predjedjo z zorjenimi fileji v kockicah v dveh različicah ter s pečenimi artičokami na kremnem pirejem, ob katerih smo preizkusili ujemanje belih vin – znamenitega Aleksandrovićevega Truimuf Gold (85% sauvignon, 5% renski rizling, 10% beli pinot), katerega prva različica je nastala že davnega leta 1931 za kralja Karađorđevića in Kovačevićevega S Edition (100% chardonnay), ki prihaja iz lastnih ekološko certificiranih vinogradov na Fruški gori.
Rdeča vina so gotovo paradni konj obeh kleti in prvo ujemanje smo preverjali z odlično pečenim govejim filejem in na žaru pečenimi bučkami in češnjevimi paradižniki. Brbončice sta izzivali vini Kovačevićev Aurelius (50% merlot, 50% cabernet sauvignon) in Aleksandrovićev Regent Reserve (50% merlot, 50% cabernet sauvignon).
Večer se je nadaljeval z izjemno sočnim kosom vratovine mangalice, ki smo ga družili z Aureliusom S Edition (50% merlot, 50% cabernet sauvignon) vinske kleti Kovačević in Rodoslovom (gre za pravo bordojsko zvrst – 70% cabernet sauvignon, 20% merlot in 10% cabernet franc) vinske kleti Aleksandrović.
Lastnica Čompe Mila Nikić nas je mojstrsko z jedmi popeljala skozi večer in ga zaključila z baklavo s pistacijo in sladoledom, ob kateri nas je prebudila slavna Budilica destilarne Zlatna truba iz Guče. Budilica je slivovka, ki je rezultat dvojne tradicionalne destilacije treh različnih sliv (Čačanska rodna, Čačanska lepotica, požegača), ki nato zori v 500-litrskih hrastovih sodih od tri do pet let. Odlikuje jo izjmena mehkoba in eleganca v okusu. Z nami je bil tudi njihov predstavnik Dragan Đorđević.
Zadovoljni z novim znanjem in vtisi smo se poslovili ob tradicionalnem mandljevem piškotu, ki so ga postregli z najmanj 12 let staranim vinjakom, Triumfom XO vinarja Aleksandrovića.
Med dogodkom smo čutili dobro energijo in gostoljubje restavracije Čompa, vinarjev kleti Kovačević in Aleksandrović ter destilarne Budilica. Ena od zadovoljnih gostij dogodka je zapisala: “Večerja z vinsko spremljavo je bila izredno dobra in sva zelo uživala. Upam, da nas kmalu presenetite še s kakšnim podobnim dogodkom”.
Večer, ki si je zaslužil veliko kljukic in zvezdic kliče po skorajšnjem nadaljevanju.









