Vaša košarica

Viski in cigare – razkošje okusa in zgodovine

Triurni večer v družbi vrhunske poznavalke žganih pijač Majde Debevc je ponudil mnogo več kot zgolj pokušino – bil je sprehod skozi zgodovino, kulturo in umetnost okušanja.

Pod vodstvom strastne in izjemno izobražene sommelierke smo vstopili v svet, kjer čas teče počasneje, okusi pa pripovedujejo zgodbe stoletij. Spoznali smo, kako je viski, nekoč pijača menihov in zdravilo za telo, postal simbol prestiža in druženja. Po propadu vinogradov zaradi trtne uši je na omizjih nadomestil konjak ter zasijal kot nova ikona prefinjenosti in užitka.

Okušali smo štiri izbrane viskije, vsak s svojim značajem:

  • Yellow Spot 12 – irski single pot still, eleganten in zaokrožen, z nežnimi notami medu in vanilije.
  • Amrut – indijski single malt, presenetljivo dimljen, s toplino eksotičnih začimb in orientalskim značajem.
  • Aberlour A’Bunadh – škotski Speyside single malt, bogat, cvetličen in kompleksen, staran v šerijevih sodih.
  • Jim Beam Double Oak – ameriški bourbon, dvakrat zorjen, s karamelo, hrastom in značilno sladkobo koruze.

Vsak kozarec je odprl nova vrata v svet arom – od cvetličnih do dimljenih, od maslenih do začinjenih. Sledile so cigare: nežna Macanudo in temperamentna Silencio Black, ki sta v kombinaciji z viskiji ustvarili popolno ravnovesje topline, dima in elegance.

Ob čokoladnih pralinah, suhih marelicah, slivah in drugih prigrizkih smo raziskovali, kako se okusi prepletajo in dopolnjujejo. 

To ni zgolj delavnica, temveč poklon umetnosti razvajanja – večer, ki širi obzorja, prebuja čute in spomni, da je življenje prekratko, da bi pili povprečno.